S.C. PRODUSE TRADITIONALE GABIOTI DIN PLESCOI S.R.L. este un atelier cu profil de preparare a produselor tradiționale din carne specifice zonei Plescoi, zonă cu tradiție în domeniu din cele mai vechi timpuri.

Ideea afacerii a venit din dorinta de a produce calitate pastrand traditia. Cand spui produse traditionale, gandul te poarta la retetele vechi pe care le foloseau taranii in gospodariile proprii si transmise din generatie in generatie, retete cu ingrediente naturale, fara aditivi si coloranti.

Am ales de la inceput sa producem – putin si bun – si am ramas consecventi, am considerat ca va veni timpul cand aceste produse de calitate ne vor rasplati si asa s-a si intamplat.

In ultimii ani, consumatorul a devenit mult mai atent le ce pune pe masa, indreptandu-se spre produse de calitate si cat mai naturale.

CALITATEA A AVUT DE CASTIGAT IN DETRIMENTUL CANTITATII

2logo-atestat-produs-traditional-sursa-foto-madr-7723Doua sate invecinate, cu oameni gospodari recunoscuti din negura vremii pentru iscusinta lor de a pregati in casele lor “bunatati de zile mari…” bunatati a caror faima a depasit demult granitele judetului si nu numai. Este vorba de carnaciorii, pastrama, ghiudemul si babicul de Plescoi.

Bineinteles ca nu numai produse din carne de oaie au mostenit acesti gospodari sa faca, zona fiind recunoscuta prin macelarii sai care taiau pe langa oi, porci la Craciun si vite mai tot timpul anului.

Legenda spune ca in zona dintre dealurile si vadul Buzaului isi facuse tabara o ceata de haiduci. Ei prindeau oile bogatilor munteni cand acestia veneau la targ la Buzau si, ca sa nu-i prinda potera cu prada vie, o faceau pastrama si carnati.

Astazi haiducii nu mai sunt, dar metoda pregatirii carnatilor si pastramei a fost preluata de sateni.

Cert e ca acesti carnatari ai vremii faceau bani frumosi din negotul cu aceste produse. In epoca comunista, aceste produse erau prohibite si cei prinsi facand negot cu acestea, erau intemnitati, fiind considerati “speculanti” dar toata lumea manca pastrama si carnati.

34Aruncand un arc peste timp, constatam cu satisfactie ca aici s-au adunat de-a lungul secolelor fapte istorice dar si o bogata zestre de date, obiceiuri, traditii transmise din generatie in generatie cu mare grija si cu o sensibilitate aparte.

Trebuie sa fim mandri ca am primit drept mostenire aceste retete stravechi, pentru ca toate produsele firmei Gabioti reflecta pana la urma spiritul poporului roman si creativitatea sa. Cel mai bine toate acestea sunt scoase in evidenta in regiunile consacrate asa cum este de altfel si comuna Berca, cu preprezentativitate maxima in satul PLESCOI, unde doi oameni simpli, plini de respect si daruire, Otilia si Gabi, ducem mai departe traditia si arta de a prepara produse traditionale de calitate asa cum ne-au invatat bunicii si strabunicii nostri.